ENDÜSTRİYEL HAM MADDE NEDİR ? WHAT IS INDUSTRIAL RAW MATERIALS?
Endüstriyel Hammaddeler, sanayide hem hammadde olarak, hemde herhangi bir mamul maddenin elde edilmesinde, katkı maddesi (additives), bunların üretiminde kullanılan araç ve gereçlerin üretildiği maddelerin özelliklerini ve doğadaki bulunuşlarını konu alır, Örneğin cam üretiminde kuvars doğrudan doğruya cam hamurunun ana bileşeni olarak, ama aynı kuvars camın üretilmesinden sonra kumlama işleminde, dahası yine aynı kuvars kum olarak cam fırının yapıldığı tuğlaların izolasyonunda katkı maddesi olarakta kullanılır.
Endüstriyel hammaddeler doğrudan olduğu gibi doğrudan olmayan bir sanayi gelişme göstergesidir. Örneğin demiri ergitmekten daha önemli oplan demirin ergitileceği kabın ve ergimiş demirin tutulacağı potanın imalidir. Aynı şekilde nbir nükleer santral için , nükleer yakıttan dana önemli olan nesneler bu yakıtların bulundurulacağı kaplardır ve aslında teknolojik gelişmede budur. Bu bakımdan endüstriyel hamömadde yataklarının aranması ve bunların jeolojik özelliklerinin belirlenmesi, kullanılabilecekleri alanda istenen paramtaşıyıp taşımadıklareının saptanması çok daha önemlidir ve bu nokta ülkelerin gelişmelerindeki "stratejik teknolojik gelişmişlik sıçraması"nın başlangıcıdır. Gelişmiş ülkelerin, gelişmişlik derecelerini ve dünya teknolojiside bulundukları yerleri korumaları için asıl çalışma yaptıkları alanlar bu alandır.
1985 yılında dersi ilk kez başlarken endüstriyel Hammaddeleri daha iyi anlatmak için "DERS NOTU" hazırladım. Bu kitaba erişebilirsiniz
Endüstriyel Hammaddeleri sektörel bazda:
Kimya ve tüketim hammaddelerinden olan BOR ve BOR MINERALLERİ için detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.
ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER JEOLOJİSİ dersi kapsamında teknolojide önemli rol oynayan sanayiye yöne veren hammaddeler doğal hakkında, bilgi verilmektedir.
Her bir hammaddenin,
Ülkelerin sanayii hammmaddeleri potansiyellerinden önemli bir bölümünü oluşturan endüstriyel hammaddeler hakkında bilgi verilmektedir. Dersin içeriğinde; manyezit,grafit, fluorit gibi izabe ve döküm sanayii hammaddeleri, halit, silvin, trona, fosfat gibi kimya sanayi hammaddeleri, şiferton, kaolen, şamot gibi refrakter sanayi hammaddeleri ile mermer, marn, kireçtaşı gibi inşaat sanayi hammaddeleri şeklinde kullanım alanları esas alınarak aktarılmaktadır.