Jeolojide Bilgisayar
Tüm diğer mühendislik alanlarında olduğu gibi jeolojide de bilgisayar kullanımı hızla yayılmış ve gelişmiştir. Günümüzde artık tüm işlemler, jeolojik problemlerin çözümleri, haritalama, sondaj logları, diğer çizimler, arazi ile gps, cbs iç içe geçmiş durumdadır.
Arazi çalışmalarında ölçülen doğrultu/eğimden, lokasyonların haritaya doğru yerleştirilmesi, sondaj yerlerinin hem haritada, hem de arazide doğru olarak yerleştirilmeleri, tümüyle dijital veri tabanının bir sonucudur. Günümüzde haritacılık ve jeodezi programlşarının son derecede hassas ölçüm yapabilmeleri nedeniyle gerek yer üstünde gerekse yeraltındaki bir lokasyonun ve buradaki jeolojik tüm özelliklerin harita ve diğer veri tabanalarına aktarılması tümüyle dijital veri tabanında gerçekleştirilmektedir.
Ülkemizdeki son bazı önemli maden kazaları sonrasında yeraltında ve madenlerde tümüyle elektronik veri tabanı bazında işlemlerin yapılması öngörülmüştür. Bu nedenle gerek maden mühendisi, gerekse jeoloji mühendisi artık günümüzdeki bazı programları bilmek ve bunların temel programcılık içerisindeki yapısal elemenalarını öğrenmekl zorundadır.
Maden kazalrında acilen müdahale edilebilmesi için gereken son derecedeki hassas yer tespiti ve yeraltının 3-D simulasyonları, 2-D haritaları tümüyle bilgisayar programlarını zorunlu kılmıştır.